DE  BRABANTSE TAK

                                                              

 

Mijn opa Johan (Johannes Wouterus) de Gooijer

het begin van de Brabantse Tak.....?

 

Mijn opa Johan (Johannes Wouterus) de Gooijer, zoon van veehouder Jacob de Gooijer en zijn vrouw Mietje Bitterling, is in 1887geboren te Naarden op het adres Sint Vitusstraat 118.  Klik voor geboorteakte.

Zijn vader was veehouder, dus toen mijn opa Johan de leeftijd had dat hij mee kon helpen moest dat uiteraard gebeuren. 

Waarschijnlijk door de landbouwcrisis begin 1900 was er voor veel boerenzonen op een gegeven moment niet voldoende werk in de omgeving van Naarden. Bij toeval werd werkterrein ontdekt in Duitsland. Doordat jaarlijks een groep katholieke de Gooijers uit Naarden en omgeving op bedevaart naar Kevelaer in Duitsland ging, merkte men dat in die omgeving vraag was naar arbeidskrachten in de veehouderij. In het Roergebied lagen namelijk grote melkerijen waar tekort was aan knechten.

Een broer van mijn opa Johan, Jan genaamd, vertrok in 1906 naar "Kreis Moers" net over de grens bij Venlo. Doordat hij enthousiaste verhalen vertelde gingen enkele neven van hem ook naar Duitsland. In 1910 vertrok ook mijn opa daar naar toe. Ik vermoed dat men daar enkele maanden werkte en dan weer terug ging naar huis. Dit duurde waarschijnlijk enkele jaren, maar door de politieke situatie was werken in Duitsland minder aantrekkelijk geworden.. 

Mijn opa vestigde zich komende vanuit  Moers in Duitsland op 30 oktober 1914 in Helmond. Hier werd hij ingeschreven als melkknecht. Hij woonde toen op de Watermolenwal. Ik vermoed dat hij bij zijn broer heeft ingewoond, want zijn broer Jan had zich al eerder in Helmond gevestigd. In het bevolkingsregister van deze plaats staat namelijk vermeld dat ene Johannes Wilhelmus de Gooijer zich met vrouw Alida Hilhorst zich op 1 januari 1913 hebben ingeschreven en zijn gaan wonen op het adres Gedempte Haven. Als zijn beroep werd melkknecht genoteerd.  De Gedempte Haven werd later Watermolenwal genoemd vandaar mijn vermoeden van inwoning. (Overigens vertrok de broer van mijn opa met zijn gezin op 19 september 1916 naar Naarden)

Volgens overlevering heeft mijn opa  eerst nog een tijdje als boerenknecht gewerkt, maar dat zal niet lang meer geweest zijn, want toen hij op 17 januari 1916 huwde met Gertruda Martina van de Waarsenburg, was hij fabrieksarbeider/katoendrukker. Voor zover ik weet hebben zij altijd gewoond in de van Hoeckstraat 17 te Helmond. Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren: Frans, Sjaak, Marie, Toon en Koosje. (foto's)

Frans trouwde 11-10-1941 met Bets Timmers en zij kregen 4 zonen: Johan (Jan), André, Frans, Ger.(foto's)  

Sjaak trouwde 29-10-1943 met Frida van Dinter; hier werden 2 dochters en 1 zoon geboren: Henrica,  Tini en Ton.  

Marie trouwde 25-5-1946 Sjaak van Dijk; zij kregen 7 kinderen.

Toon is diverse keren gehuwd geweest. Uit zijn 1e huwelijk met Catharina Berkers zijn voor zover ik weet 2 zonen, Jan en Wim, geboren. Of er uit de andere huwelijken kinderen zijn is mij niet bekend.  

Koosje is op 20-7-1957 getrouwd met Christ Verhagen. Uit dit huwelijk 2 dochters en 1 zoon.

Opa Johan overleed te Helmond op 17-01-1967; oma Martina overleed op 23-09-1967 te Helmond.

Omdat de Brabantse tak van de familie in Helmond is ontstaan en de meeste Brabantse de Gooijers daar nog wonen, lijkt het me leuk U kennis te laten maken met Helmond d.m.v. foto's.

Helmond vroeger en nu Als u op de foto's klikt worden ze uitvergroot.

Op de laatste  foto bij  "Helmond zoals het was" staan links kleine huisjes, waar volgens mij mijn opa heeft gewoond.